یا مجیر

بخشش همراه با تعلیم و تربیت

در کتاب مقتل آل الرّسول (ص) حکایت شده است :
روزى یک نفر عرب بیابان نشین به محضر مبارک حضرت اباعبداللّه الحسین (ع) شرفیاب شد و اظهار داشت :
اى پسر رسول خدا! من دیه کامله اى را تضمین کرده ام ؛ ولیکن از پرداخت آن ناتوانم

، با خود گفتم : بهتر است نزد بخشنده ترین و بزرگوارترین افراد برسم و از او تقاضاى کمک نمایم ؛ و از شما اهل بیت رسالت گرامى تر و بخشنده تر نیافتم .
حضرت فرمودند: اى برادر عرب ! من از تو سه مطلب را سؤ ال مى کنم ، چنانچه یکى از آن ها را جواب دهى ، یک سوّم دیه را مى پردازم .
و اگر دوتاى آن سؤ ال ها را پاسخ صحیح گفتى ، دو سوّم آن را خواهم پرداخت ؛ و در صورتى که هر سه مسئله را پاسخ درست دادى ، تمام دیه و بدهى تو را پرداخت مى نمایم .
اعرابى گفت : یاابن رسول اللّه ! آیا شخصیّتى چون شما که اهل فضل و کمال هستى از همانند من بیابان نشین سؤ ال مى کند؟!
حضرت فرمود: از جدّم رسول خدا (ص) شنیدم که فرمودند: (المعروف بقدر المعروفه ) نیکى و احسانى را که به دیگرى مى کنى ، بایستى به مقدار شناخت و معرفت آن شخص ‍ باشد.
اعرابى عرضه داشت : پس آنچه دوست دارى سؤ ال فرما، چنانچه توانستم پاسخ مى دهم ؛ وگرنه از شما مى آموزم ، و در همه امور از خداوند متعال کمک و یارى مى طلبم .
حضرت سؤ ال نمودند:(اى الاعمال افضل ؟) کدام کارها افضل اعمال است ؟
اعرابى پاسخ داد:(الایمان باللّه ) همانا ایمان و اعتقاد به خداوند سبحان ، افضل اعمال و برترین کارها است .
حضرت فرمودند:(فما النتجاه من المهلکه ؟) راه نجات از هلاکت چگونه است ؟
اعرابى در جواب گفت :(الثقه باللّه ) توکّل و اعتماد بر خداوند متعال ، بهترین وسیله نجات و رستگارى است .
سوّمین سؤ ال این بود: (فمایزین الرجل ؟) چه چیز موجب زینت مرد خواهد بود؟
اعرابى در پاسخ اظهار داشت : (علم معه حلم ) علم و دانشى که همراه با صبر و شکیبائى باشد.
سپس امام حسین (ع) اظهار نمودند: اگر علم وحلم نداشت چه چیزى او را زینت مى دهد؟
اعرابى گفت: مال و ثروتى که همراه با مروّت و وجدان باشد.
و پس از آن حضرت فرمودند: چنانچه از مال و ثروتى که همراه با مروّت و جوانمردی باشد برخوردار نبود چه چیزى او را زینت مى دهد؟
اعرابى اظهار داشت : تنها راه نجات او این است ، که صاعقه اى از آسمان فرود آید و او را بسوزاند و نابودش کند که مستحق چنین عذابى است.
حضرت در این لحظه تبسّمى نمود و همیانى را جلوى اعرابى قرار داد که در آن مقدار هزار دینار بود؛ و همچنین انگشترش را که نگین آن صد درهم ارزش داشت به اعرابى اهدا نمود و فرمودند: اى اعرابى ! این مبلغ را بابت بدهى خود بپرداز؛ و انگشتر را هزینه زندگى خود کن .

و چون اعرابى آن هدایا را گرفت ، از حضرت تشکّر و قدردانى کرد و گفت :
((اللّهُ یَعْلَمُ حَیْثُ یَجْعَلُ رِسالَتَهُ))
یعنى ؛ خداوند متعال مى داند خلافت و رسالت خود را به چه کسانى واگذار نماید.

منبع:
۱-بحارالانوار: ج ۴۴، ص ۱۹۶، به نقل از جامع الا خبار.

حاضرین در سایت

ما 45 مهمان آنلاین داریم

حدیث روز

قطعه ایی از بهشت

You must have Flash Player installed in order to see this player.

تبادل لینک